Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

Gaat u ook voor Pampus liggen?

Een bijzondere locatie uit de Hollandse zeegeschiedenis bezoeken? Vaar dan naar Forteiland Pampus. Dit kleine forteiland ligt in het IJmeer en is met uw eigen boot eenvoudig te bereiken.

Wat is er te zien op Pampus?
Forteiland Pampus werd gebouwd tussen 1887 en 1895. Voor de bescherming van Amsterdam werd een militair plan ontworpen: de Stelling van Amsterdam. Om een aanval vanaf het IJ af te weren, besloot men een fort in het IJmeer te bouwen. Dit gebeurde ter hoogte van de zandbank Pampus.

Pampus Xperience: interessant voor jong en oud
Pampus is werelderfgoed en het officiële bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam. Bij het fort is een bezoekerscentrum; hier kunt u 400 jaar geschiedenis van dit eiland ervaren in de interactieve tentoonstelling Pampus Xperience. Voor kinderen en volwassenen is dit bijzonder interessant.  

Veerdienst Almere
U vaart tijdens de schoolvakanties vanaf Marina Muiderzand naar Pampus en het Muiderslot met Veerdienst Almere. Voor actuele data en tijden bezoek de website van de Veerdienst. Uw fiets mag mee aan boord! Groepen vanaf 50 personen kunnen van april tot en met oktober dagelijks (behalve maandag) met een privéboot naar Pampus of het Muiderslot varen.

Met eigen boot
U kunt met uw eigen boot een bezoek brengen aan Pampus. Afmeren en de horeca bezoeken is gratis. Toegang tot het fort is betaald. Maar let op: rond Pampus ligt net onder water een ring van basaltblokken waarop boten vast kunnen lopen en dat schijnt regelmatig te gebeuren. De basaltring ligt op 15 meter van het eiland en is (bijna) niet te zien. Hij staat op de meeste waterkaarten wel aangegeven.

Meer weten?
Kijk op de website van het Forteiland

Delen