Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

Waterplanten, vliegjes en vogels

Met het verbeteren van de waterkwaliteit en helder water met meer zonlicht op de bodem groeien er steeds meer waterplanten. Deze veroorzaken overlast voor waterrecreatie. Samen met Gemeente Almere en andere overheden werken wij hard aan een oplossing. Op dit moment mag er slechts 35 hectare gemaaid worden op het IJmeer in de maand Juli, spelregels van Rijkswaterstaat en Provincie Flevoland. 

We nemen deel in pilots zoals het Oxatur Eiland wat in de haven ligt en de ontwikkeling van waterplantenproducten uit reststromen waar onderzocht wordt hoe waterplanten tegen te gaan en of van maaisel niet opbrengst in plaats van kosten kan worden gemaakt voor beheerders.

Natuurlijk lobbyen we hard om meer en vaker te mogen maaien, we begrijpen dat dit van groot belang is om onze haven, en uw vaargebied aantrekkelijk te houden.  

Ook kunnen we vaststellen dat u niet allemaal dol bent op de gevleugelde vrienden, insect of vogel, die in grote hoeveelheden in dit bijzonder N2000 natuurgebied aanwezig zijn. Wij begrijpen dat best, maar kunnen alleen met toegestane middelen overlast bestrijden. Denk hierbij aan de vogel laser die ook dit jaar weer vanaf het dak van het havenkantoor ingezet wordt, of het plaatsen van roofvogelkasten. 

Maar we hopen dat u ook geniet van de bijzondere soorten die op Muiderzand te vinden zijn. Komend jaar wordt hier zelf door Aeres Hogeschool onderzoek naar gedaan en is er regelmatig een natuurfotograaf te gast op de haven. 

 

 

 

Delen