Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

Ligplaatshouder Jaap neemt afscheid

Na ruim 15 jaar heeft ligplaatshouder Jaap van Greevenbroek Marina Muiderzand verlaten. Hij was vaak te vinden op zijn boot en hield altijd een oogje in het zeil op de haven, vooral op de I-steiger. Ook hielp hij de medewerkers vaak met klusjes en was hij ‘toezichthouder’ op de haven. “Door omstandigheden kwam ik niet meer toe aan onderhoud van mijn boot en ging de conditie van de boot achteruit. Na 20 jaar heb ik daarom mijn Baltic verkocht en ga ik op zoek naar een nieuw avontuur”

Jaap groeide op in Amstelveen en begon op vroege leeftijd met zeilen. “Het werd ons met de paplepel ingegoten, want we hadden ook een huisje met een boot in Friesland. Samen met mijn broer ben ik begonnen op een charterboot. Vervolgens kocht ik een Tjalk en ben toen zelf charters gaan varen. Zo heb ik mijn toenmalige vrouw leren kennen, zij was destijds gast op mijn charter. We hebben lange tijd samengewoond op onze Klipper ‘De Hoge Wier’ en kregen twee kinderen. Zij zijn inmiddels 19 en 20 jaar. Mijn hele leven heb ik gevaren, vooral commercieel. Op cruise- en vrachtschepen, rondvaartboten, tankers. Eigenlijk heb ik op alles gevaren wat blijft drijven.”

In 1997 kocht Jaap zijn ‘Baltic’, een Colin Archer, op Mallorca. Hij vertrok naar de Balearen om daar charters te varen. “Uiteindelijk heb ik vier jaar op Mallorca gezeten om vervolgens koers te zetten naar Cherbourg en uiteindelijk naar Scandinavië. Met mijn Baltic heb ik veel charters gevaren. Ik vind de groepsdynamiek die tijdens een tocht ontstaat altijd heel bijzonder. Je bent een aantal dagen samen op een kleine ruimte en op elkaar aangewezen. Dat waren (en zijn) altijd mooie belevenissen”.

De meest indrukwekkende tocht vindt Jaap zijn tocht van Edinburgh naar Bergen in Noorwegen. “Op het moment dat je een Fjord invaart verlies je elke verhouding van grootte, het is zo indrukwekkend groot. Ook de tocht boven Schotland was heel bijzonder. Bij de Orkneys eilandengroep zie je dolfijnen en zeehonden bij elkaar, omringd door Puffins (papegaaiduikers), écht heel bijzonder! Ook de watervallen bij Geiranger, een plek tussen Bergen en Trondheim, hebben een onvergetelijke indruk bij mij achtergelaten.”

De afgelopen jaren werd Jaap een bekend gezicht op de haven. Hij hielp ligplaatshouders met lijnen vastknopen, deed klusjes of gaf advies. “Ik heb me altijd vrij gevoeld op Marina Muiderzand. De havenmeesters en dames op het havenkantoor zijn echt topmensen, heb altijd leuk contact met hen gehad. Ook de faciliteiten zijn hier fantastisch, vooral het nieuwe badhuis onder het havenkantoor. En het is makkelijk bereikbaar vanuit Amsterdam. Mensen zullen me ongetwijfeld ook herinneren als ‘die man die altijd van af de I-steiger riep dat ze rustiger moesten varen’. Ik vind oprecht dat er soms te hard wordt gevaren in de haven en dat kan gevaarlijke situaties opleveren”  

Jaap voer de laatste tijd zeker niet te hard, want zijn boot lag al 7 jaar stil aan de I-steiger. De Baltic is een stabiel en veilig schip, maar door de slechte conditie ging ik iets anders doen. Ik deed rondvaarten bij Lovers in Amsterdam en woonde op mijn boot. De boot werd uiteindelijk een blok aan mijn been en heeft lang te koop gestaan. Door eigen inzet is het mij gelukt deze onlangs te verkopen. Samen met mijn dochters heb ik de boot afgelopen week naar Urk gebracht. Een prachtig moment waar ik intens van heb genoten. Ik heb mooie herinneringen aan deze boot en de reizen, maar ik ben blij dat ik van een last af ben.”

Momenteel bouwt avonturier Jaap een Tiny House die verhuurt gaat worden. Deze is op 2 juni te bezichtigen op de Circulaire Markt op het havenplein tijdens de Almere Regatta. “Komende week zit ik bij de notaris en sluit ik een periode van mijn leven af. Een mooie basis voor een nieuw avontuur.” 

Delen