Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

Aan boord bij...

Regelmatig leren we één van onze ligplaatshouders beter kennen. Dit keer spreken we Martijn Oostendorp, 42 jaar en sinds 2015 in Marina Muiderzand.

Boot in de achtertuin

Martijn Oostendorp ligt sinds 2015 met zijn zeilboot in Marina Muiderzand. Dat jaar verhuisde hij ook samen met zijn vriendin van Abcoude naar Almere Duin. “De verhuizing komt eigenlijk door de haven”, lacht hij. “Destijds lag mijn boot nog in Jachthaven Naarden, maar ik kwam wat kopen bij George Kniest toen ik ineens de eerste vier modelwoningen zag staan. Het zag er supermooi uit, dus ik heb direct een proefovernachting geboekt. Het was heel relaxed wonen, met zowel binnen als buiten alle ruimte. ” Martijn is niet veel later een van de eerste bewoners geworden van Duin. “De haven op loopafstand is helemaal ideaal, binnen een aantal minuten ben je er.” Al blijkt de luxe van een boot in de achtertuin niet altijd te betekenen dat je ook meer zeilt. “Hoewel ik er wel vaker ben, zijn het vaak kortere periodes. Voorheen ging ik er echt de auto voor inpakken, nu ga ik op de fiets of zelfs lopend. Natuurlijk komt dat ook wel omdat we tegenwoordig een kleine hebben rondlopen.”

 

Van vader op zoon

De liefde voor watersport heeft Martijn al van jongs af aan meegekregen. “De leukste herinneringen aan mijn jeugd spelen zich af op de boot.” De zeilboot van Martijn, een Hallberg-Rassy 29, heeft dan ook de familienaam meegekregen. “Iedere zeilboot die mijn vader kocht kreeg de naam ‘Quint’. Geen ‘de tweede’ of iets, gewoon dezelfde naam. Dus mijn boot is de zoveelste Quint in de familie. Het is onderdeel van de legacy van mijn vader.” Een nalatenschap die Martijn zelf later ook na hoopt te laten. “Mijn vader heeft de liefde voor watersport van zijn schoonvader meegekregen en nu probeer ik het aan mijn dochter over te dragen. Ze is nog maar twee en een half, maar ze heeft er wel plezier in. Je kunt haar zo een uur kwijt zijn aan het maken van knopen. Bovendien liggen we aan de enige walsteiger in haven, dus ze kan lekker in de buurt op het grasveld spelen en over een paar jaar natuurlijk leren zeilen op de zeilschool.”

 

Duin Sailors

Martijn is lang niet de enige zeiler in Duin. Eind juni doen de ‘Duin Sailors’ mee aan de Ronde om Noord-Holland, een non-stop zeilrace van Lelystad naar IJmuiden. “We hebben elkaar leren kennen in Duin en nu doen we al een aantal jaar mee”, vertelt hij. “We hebben er een keer 22 uur over gedaan met tegenwind op de Noordzee, maar vorig jaar waren we in 17 uur binnen. Het is een bijzondere ervaring om de hele nacht door te varen met de heldere maan die over de golven schijnt.” Hoewel de mannen zeker niet als laatste willen eindigen blijft winst een uitdaging. “Het belangrijkst is dat we lol hebben.”


Vrijheid

De liefde voor het zeilen en het verhuizen naar Duin hebben volgens Martijn eenzelfde oorsprong. “Een drang naar vrijheid”, zegt hij. “We kwamen uit Abcoude, maar dat is ingesloten door Amsterdam, de snelweg en het spoor. Het is in Nederland soms best lastig een centrale plek te vinden zo dicht bij het grote water. De aan Duin gelegen haven van Muiderzand is daarom ideaal en met slechts twee sluizen ben je op de Waddenzee. Zeilen is de ultieme vrijheidsbeleving waarmee je hoofd helemaal leeg kan maken.”

 

Delen